Ditjes En Datjes

Vaak onzinnige, hopelijk soms leuke, bijwijlen emotionele, sporadisch uit het leven gegrepen,
nu en dan geloofwaardige, meestal nutteloze, 
maar steeds met goede intenties geschreven nonsens en epistels

Blog

Relativeren

Geplaatst op 4 januari, 2015 om 9:25

Een jongen spurt de straat op……straat…..het is nauwelijks een aarden pad midden in één of andere stads- of dorpskern.


Dat het hier over een zanderige ondergrond gaat wordt overduidelijk wanneer je het omhoog ziet vliegen bij de kogelinslagen van het moordend spervuur dat al bij z’n eerste meters weerklinkt………en plots, voor ik goed en wel beseft van welk drama ik hier getuige ben, en terwijl hij met een pijnlijke grimas naar z’n borst grijpt, ……. stort het kind voor m’n ogen dodelijk neer.


Wanneer dat moment het beeld even als’t ware bevriest en het héél even muisstil wordt, voel ik m’n keel dichtgeknepen alsof ik door één of andere onzichtbare, bovennatuurlijke kracht gewurgd wordt.


Na enkele seconden echter, veert het kind terug recht om z’n sprint richting van het autowrak verder te zetten, en besef je plots dat deze knaap niet aan z’n proefstuk toe is midden al dit oorlogsgeweld ; held - sluipschutter, 1-0 !


Ogenschijnlijk binnen de nanoseconde begint het machinegeweer evenwel terug te brullen om dood en verderf te zaaien, en op datzelfde moment wordt onthuld wat z’n ware missie is; achter het autowrak schuilt een bang meisje……een vriendinnetje….z’n zusje…..?


Misschien dat niemand ooit zal vernemen wat hun verwantschap is, maar deze jonge kerel z’n heldendaad zal wel tot in de oneindigheid in mijn geheugen gegrift staan, wanneer eenmaal duidelijk wordt dat z’n zelfmoordmissie louter en alleen als doel had dit kind , dat ter dood veroordeeld was in deze onaardse gruwel, te redden : GOED beseffend dat dit z’n eigen leven waarschijnlijk ging kosten.


Op het moment dat het duidelijk is dat zij de huizenrij in veiligheid bereiken, hou ik het niet meer droog; de tranen wellen op uit pure emotie enerzijds, en uit een ongelofelijk respect voor de moed waarmee zo’n knaap z’n eigen leven zonder nadenken de schaal in gooide om dat van z’n medemens te redden.


Dit filmpje zag ik op de site van de Gazet Van Antwerpen, en werd dmv een gsm opgenomen in het oorlogsgeweld in Syrië.


En opeens…. vraag ik me af of we niet allemaal, ondergetekende op de allereerste plaats, dringend moeten relativeren ????


Ik vraag me bijvoorbeeld af hoe dit kind, OF z’n protegé, OF de omstaander die dit wist vast te leggen op z’n gsm, zou reageren als ze wisten dat één van onze belangrijkste zorg dezer dagen is, of wij hier al dan niet tot op 67 jaar moeten blijven werken ?


Dit gegeven zal misschien nog moeilijker weg te slikken zijn, als we hen bij het avondeten (of toch omstreeks het tijdstip waarop men veronderstelt wordt deze, m.i. trouwens wreed overroepen luxe, te verorberen: zij HEBBEN immers gewoonweg helemaal niks te eten) ….wij hen duidelijk maken dat naast dit onwaarschijnlijk drama, we het volgende jaar zelfs onze 2% opslag eens een keertje zouden moeten overslaan, om dat enkele bankiers ons in’t westen een IMMENSE kater hebben bezorgd; hoe moeten wij ons nu in Godsnaam een nieuwe auto gaan aanschaffen .......terwijl den deze ondertussen toch weeral een jaar of zes, zeven, oud is ?


….Hoe zegt u ? “ Wij moeten te voet minstens 2 dagen lopen om ergens drinkbaar water te vinden “ ?????


Da’s vreemd, want wij kappen dit massaal over onze hoofden ,en dit zelfs in onwaarschijnlijke hoeveelheden, om één of ander goed doel te steunen; tja, ge moet dringend leren te relativeren hé manneke, er zijn NOG mensen met problemen in de wereld Zenne !!!!!


Gisteren hoorde ik trouwens nog dat bij ons de politie in nauwe schoentjes komt te zitten, omdat ze met een matrak hadden geslagen op een betoger die hun met stenen, en andere projectielen, tot bloedens toe bekogelde !!!


Wablief…..? Tja, ik weet het wel; hier zouden ze jullie zonder pardon neerschieten, uw ouders en overige familieleden op GRUWELIJKE wijze vermoorden, nadat ze eerst de vrouwelijk leden van’t gezin zoals je zusje en je mama, voor je ogen verkrachten…..maar dat verhelpt onze problemen geenszins hoor jongen !


Tja….. jullie nadeel is natuurlijk dat de andere partij hier ook geen alternatief is, want die doen exact hetzelfde……..omdat je volgens hen niet gelovig genoeg bent volgens hun normen…..dus veel opties blijven er misschien niet over hé !????


Toegegeven, da’s inderdaad wel sneu.

Maar even terug naar mijn problemen hé meneer den egoïst; wij geraken er thuis bijvoorbeeld helemaal niet uit of 'zwarte piet' nu eigenlijk een racistisch symbool is of niet !?


Ik bedoel maar; oké, het gaat hier inderdaad wel over een eeuwenoud kinderfeest, maar in de hedendaagse gedachtegang, kan je toch niet voorzichtig genoeg zijn hoor.

Dit zijn ECHT wel problemen waarover we DRINGEND één of andere volksraad moeten inroepen; in ons buurland bijvoorbeeld, lopen de hulpjes van de goedbrave man momenteel zelfs al gewapend, omdat ze ondertussen de ene (doods)bedreiging na de andere krijgen te incasseren ! Dus één en ander zou toch A.S.A.P. in een wettelijk kader moeten gegoten worden, want het …heu….KINDERfeest kondigt zich weldra weeral aan !!?


Hoe bedoel je ? …..Nog NOOIT speelgoed gekregen…..? Maar ik zag je toch net met stenen gooien……….en gisteren zaten jullie nog samen in het autowrak te spelen, …..waar ze 5’ later weliswaar een granaat naartoe schoten……….?


Tja…..je kan niet alles willen m’n jongen.

Zo zag ik onlangs nog een reportage over kinderen in’t Midden-Oosten.

Deze kleuters/peuters/baby’s werden, soms zelfs al van bij de geboorte, van bij hun moeders weggerukt !


Ook hier worden de moedertjes, eventueel samen met de overige gezinsleden, vaak op gruwelijke wijze omgebracht, omdat hun kroost dan zo kon opgevoed worden als slaafjes en/of seksspeeltjes……..sommige van deze koters werden trouwens ook wel gewoon uit pure miserie door hun ouders verhandeld hoor …… die hadden dus het OOK niet altijd gemakkelijk hé kereltje !!!??


Akkoord, die zullen momenteel misschien ook niet heel begripvol reageren als ze te horen krijgen dat één van onze andere voornaamste kopzorgen is, dat de afschaffing van ons “eindeloze werkloosheidsuitkering zonder tegenprestatie” mogelijks wordt beperkt in tijd…… of nog erger; de maatschappij zou hiervoor een kleine tegenprestatie vragen, QUA LEF HEBBEN KAN DIT NOCHTANS TELLEN ZEKER !!!!????


En JAAAA, die zullen dat misschien vooral niet begrijpen, omdat zijzelf hooguit een homp brood en een slok vuil water krijgen, als ze na een dagtaak van veertien uur op het plaatselijk vuilnisbelt, alwaar ze bv. de kankerverwekkende stoffen uit batterijen halen, of enkele uren in de meest schrijnende omstandigheden hun lijfjes te koop zijn gaan aanbieden voor enkele roepies, uiteindelijk thuiskomen in hun gezellige krottenwijk.


Bovendien; onder een geperforeerde golfplaat is’t misschien niet altijd ideaal in de winters, maar ze hebben tenminste geen kopzorgen dat er mogelijk een stroomtekort zal zijn, zoals bij ons, deze winter !?


Je moet stilaan wel es goed beseffen, dat WIJ (mogelijks) wel voor dilemma’s komen staan binnenkort; we mogen het opladen van onze Playstation bv. niet combineren met het laden van één van onze vijf smartphones en/of tablets, als we onderwijl onze super-de-luxe condensaatdroger onze, overigens netjes gewassen SUPERwarme, winterkleren laten drogen !!?


Laat staan dat we dan nu (tijdelijk) onze verwarming nog op twintig graden moeten zetten; Drieëntwintig graden is al JAAAAARENLANG onze standaard, als we gezellig in t-shirt gekleed naar onze 55 inch led-tv’s MET '3D-functie' aan’t kijken zijn.

Als je niet beseft wat dit gemak inhoudt, weet je ook niet wat je mist manneke, dus een toontje lager is hier misschien niet misplaatst !?

Enfin; ik ga me proberen niet meer te druk in te maken, want je geklaag houdt blijkbaar niet op.

Hoog tijd trouwens om even iets fris uit de ijskast te halen, want ik krijg hier ondertussen een klein hongertje.

Bovendien; als ik morgen weer twee kilo voedsel de vuilbak moet in kieperen, omdat de versheidsdatum bijna bereikt is, wordt mijn vrouw kwaad………....


Heu.......waarom begin je nu plots te wenen jongentje …..?

You need Adobe Flash Player to view this content.


 

Iemand maakte me gisteren de bedenking dat de protagonist van mijn eerder verhaal, misschien uiteindelijk helemaal geen moedige held was zoals ik hem daarin, in mijn onnavolgbare naïviteit, veel te makkelijk verheerlijkte …..?


Misschien gaat het hier volgens hem gewoon om een jongen, die door de alomtegenwoordige agressie in de regio waar hij opgroeit, onverschillig geraakt is voor geweld en/of wat geweervuur.


Dit gecombineerd met de eigenschap die haast alle kinderen bezitten, om in het spel nooit of nauwelijks het gevaar te bespeuren, zou zo’n grut dermate overmoedig maken, dat ik simpel dom risicovol gedrag verkeerdelijk zou interpreteren als pure onversaagdheid……?

Nu is dit voor mij gewoon een teken, dat de boodschap die ik wou brengen, totaal verkeerd begrepen wordt .

Wat de uiteindelijke bedoeling was van z’n actie is hier zelfs eigenlijk helemaal van geen tel .


Voor mijn part was dit hele gebeuren zelfs in scene gezet, ………of zijn de geluidsfragmenten later toegevoegd, en was er helemaal geen sprake van geweervuur…….?


Het zou zelfs binnenkort een strak geregisseerde “wake-up-call”-stunt mogen blijken (die dus bij mij alleszins z’n effect niet miste), om het Westen nog eens goed wakker te schudden uit z’n wraakroepende en misdadige onverschilligheid !????


In die context zou het dus trouwens bijvoorbeeld betekenen dat alle sensibilisering-spotjes ivm verkeersveiligheid een maat voor niets zouden zijn, en fameus hun doel missen, omdat de daarin voorgestelde crashes dmv acteurs en special effects gerealiseerd worden ?


 

Iemand sprak onlangs de gevleugelde woorden “alles is een kwestie van perceptie” ivm een commentaar van mij betreffende een televisiedebat.


Wel, dat is nu precies wat ik bedoel; voor mij was deze opname als’t ware WEL ne spiegel die ze me voor mijne stomme kop hielden, ongeacht het “hoe en’t waarom” van’t ontstaan van dit tafereel.

Ne spiegel die mij even terug met de beide voetjes hardhandig op de grond terug plaatste.


Ne spiegel die mij bv. (héél even toch) deed beseffen da’k misschien toch niet den beste chauffeur op de autostrade ben, ….de “KING OF THE ROAD” die als enige de wegode kent (en ze ook als enige rechtmatig aan z’n laars mag lappen), en vervolgens als advocaat, rechter EN beul regeert t.o.v. alle BMW’s en Audi’s met eeuwig brandende led-koplampen ……..wel misschien met uitzondering van die blonde die gisterenavond hare schmink zo nodig MOEST bijwerken op’t moment dat het verkeerslicht evolueerde van groen, over fluorescerend groen, TOT HEMELS VERLICHT APPELBLAUWZEEGROEN…….en tenslotte doorreed bij oranje waardoor…….juist ja, se G*DVERD*MDE GEBLONDEERDE D*L………….


anyhow,


Het deed me onder andere (wederom weer maar héél even zulle) inzien dat het feit dat iedereen mijn tijdelijke parkeerverbodsborden hier te pas en te onpas negeert, NOOIT OF TE NIMMER aanleiding mag geven om over te gaan tot de aanschaf van pepperspray/ploertendoder/taser, maar ik misschien beter gewoon de mensen op zo’n moment, vriendelijk verzoek even hun voertuig te verplaatsen……..……en eventueel pas bij een derde of vierde inbreuk een beetje lucht kan laten ontsnappen uit één of meerdere banden.


 

Ik bedoel maar ; het ware misschien niet slecht om af en toe er es héél even bij stil te staan dat wij bij de VIJF procent (jaja; u leest het goed !) van de meest gefortuneerden van deze aardkloot zijn.


Roepen en brullen dat de rijke kl**tz*kken de problemen maar voor ons moeten oplossen bv, is aldus misschien enkel moreel verantwoord, als je zelf bereid bent de handen uit de mouwen te steken, of je steentje bij te dragen, voor de 95% van de wereldburgers die het (al dan niet HÉÉL veel) slechter hebben dan wij…….niet dan ?


 

Maar nogmaals; het was in de eerste instantie voor MIJ ne wake-up-call, het was voor MIJ een realistisch spektakel, Het is in MIJN argeloze fantasie dat deze knaap immer en altijd zal voorleven als nen wonderbaarlijke superheldhaftige superheld (ondanks de mogelijke alternatieven), omdat voor MIJN part je af en toe, ZONDER enige achterdocht, simpelweg al es mag geloven dat iets gewoonweg goed is….toch ? :)

NVDR; later bleek bewust filmpje dus inderdaad in scene gezet ----->

http://www.hln.be/hln/nl/9556/Opstand-in-Midden-Oosten/article/detail/2121810/2014/11/15/Heldendaad-Syrisch-jongetje-is-in-scene-gezet.dhtml


 


Categorie├źn: Geen

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

0 reacties