Ditjes En Datjes

Vaak onzinnige, hopelijk soms leuke, bijwijlen emotionele, sporadisch uit het leven gegrepen,
nu en dan geloofwaardige, meestal nutteloze, 
maar steeds met goede intenties geschreven nonsens en epistels

Blog

Den Bompa zijnen otto

Geplaatst op 20 januari, 2015 om 6:10En als ik hier voor de verandering nu eens iets waar gebeurd neerpende ?


Iedereen heeft vast en zeker een ris aan spannende verhalen uit z’n onbezorgde kindertijd, de ene vertelling al waarschijnlijk wat spectaculairder dan de andere.


Zo ook heb ik uiteraard wel enkele herinneringen uit m'n jeugdig leven die dermate in m'n geheugen gegrift staan,dat ze tot op den dag van vandaag een spontane glimlach op m'n gezicht kunnen toveren als ik er aan terug denk.

 

Één van die anekdotes zou ik toch graag met u delen : het relaas van "Den Bompa zennen otto"


En dit niet in het minst omdat alle protagonisten uit deze mythe hier alop den feesboek aanwezig zijn.......wat maar bewijst dat ze dit gelukkig toch allemaal overleefd hebben, EN zelfs heelhuids !!! 

 


Dit vertelsel speelt zich af in de lente van 1983, en dit weet ik héél precies omdat het einde van deze historie ( lees: m'n uiteindelijke ontmaskering ) op de nacht van de Schotense feestmarkt was, in't jaar dat ik mijn zeventiende verjaardag mocht vieren.


 

Laten we stellen dat ik op het moment van de feiten dus ongeveer zestien en half was, wanneer m'n partners in crime joorstroelie voor den eerste keer konden overhalen tot de, ondertussen welbekende, verwerpelijke en hoogst illegale daden !
Toegegeven: Ne kinderlijke " GE DAARFT NI, GE DAARFT NI " was in die periode vaak al ruim voldoende om mijn ietwa simpele geest op hol te doen slaan.

 

U moet weten dat ik enkele weken voordien ( in de.....heu... prequel dus ) louter toevallig, tot de ontdekking kwam dat ik met het sleuteltje van mijn hangslot, het portier van mijnen Bompa zijnen auto kon openen.


Er werd achteraf gesuggereerd dat ik op toen zoek ging naar zijn sigaretten, om bij m'n "hoodie's" aldus de stoere te kunnen uithangen, waardoor dien "louter toevallig" uit vorige zin dus nogal dubieus klinkt, maar dat is echter NOOIT onomstotelijk bewezen geweest ! (Trouwens, met m'n groene huidskleur, helse hoestbuien en wankele standvastigheid, zal ik toch ni veel indruk gemaakt hebben zenne: mijnen Bompa rookte blauwe Bastos zonder filter !?)


 

Hoe dan ook; in één van deze strooptochten vond ik, en ditmaal WEL louter toevalligerwijs, de reservesleutel van z'n oude "Citroën CX" in't handschoenkastje, achter zijn landkaarten en z'n....heu....sigaretten....
Anyhow: vanaf hier was aan alle voorwaarden voldaan om aan onze illegale stunt te beginnen........hoewel ik eigenlijk feitelijk hiermee niet helemaal aan mijn proefstuk toe was...!?

 


Enkele jaren voordien namelijk ( het precieze jaartal moet ik u hier schuldig blijven vanwege lijdend aan " Alzheimer -light") had ik bij m'n tante thuis, met mijn nonkel zijn wagen, een proefrit gemaakt........al spreken we hier maar over een matig succes nochtans: Toen was ik er immers in geslaagd zijn auto feilloos te parkeren......in de biljartzaal.

Hier was het zo dat mijn enkele jaren oudere neef, in de tuin al enkele keren had geoefend.
Toen hij echter zo naïef bleek ondergetekende zomaar op z'n woord te geloven toen die hem, bovendien dan nog wel met de hand op't hart, verzekerde toch al een minimaal ervaren chauffeur te zijn........tekende hij hiermee uiteraard zelf enigszins argeloos voor een dagje TOTALE rampspoed niwaar ??

 

Wat er toen eigenlijk precies mis is gegaan weet ik nu nog steeds niet exact: was het omdat ik met mijn hoofd absoluut niet boven het stuur uitgeraakte.......of kwam het misschien eerder omdat ik er toen ten stelligste van overtuigd was dat met gierende banden vertrekken een standaardprocedure was ( keek toen al véél te veel tv)......of bleek uiteindelijk de hoofdreden toch het feit da'k die "R" op die versnellingspook verkeerdelijk vertaalde als "Rijden"...???


 

Het geluid van de gigantische thermopane schuifdeur die explodeerde (jaja kweetet wel,'t is feitelijk "implodeerde") toen ik achteruit binnenreed wees me fijntjes op m'n vergissing ......."oeps"?

Onze, nochtans goed gerepeteerde, uitvlucht dat ik per ongeluk de controle over m'n racket verloor bij het badminton heeft toen toch ongeveer..... vijfenveertig seconden stand gehouden...?
Dit bleek dan weer een eerste indicatie dat ik mijn jeugddroom, professioneel pokeraar worden, misschien toch beter ineens verticaal klasseerde.

 

Maar laten we nu vooral terugkeren naar 1983, want buiten dat in dat jaar NASA het allereerste zwarte gat in de ruimte ontdekte, Klaus Barbie uiteindelijk in Bolivië werd opgepakt, en op het einde van dat jaar Freddy Heineken werd ontvoerd, zal dit jaar toch vooral de geschiedenis ingaan als het jaar van "Den Bompa zennen otto"-saga !!


 

De allereerste keer dat we ons aan onze joyriding avontuur waagden, stond de auto voor het gebouw geparkeerd.
Omdat we op dat onzalige uur geen ongenode potentiële getuigen wilden wekken, besloten we de wagen eerst tot op het einde van de straat te duwen, alvorens hem te starten.


 

Aangezien de geschiedenis mij dus ondertussen hardhandig had geleerd, dat die "R" op die pook dus feitelijk voor "Rijd-in-de-andere-richting" stond, en de andere versnellingen netjes genummerd waren, bleek het vervolg kinderspel.
Maar na enkele straatjes in ons gezamenlijk geboortedorp te hebben "doorcruised", restte ons nu de voor de hand liggende vraag......"Waar naar toe ?"


 

Omdat mijn beste vriend en vriendin, die trouwens enkele jaren later getrouwd (nvdr : met elkaar) zijn, in Turnhout logeerden alwaar haar moeder destijds een volkscafé uitbaatte, was de beslissing vrij snel gemaakt.


Achteraf bekeken bleek het idee voor deze trip, die trouwens voor een groot gedeelte via de autostrade ging, weer vrij impulsief (ANYONE, ANYONE !!??) genomen ;
Gezien het feit dat we hen beiden slechts ongeveer dertig seconden aan het raam gezien hebben, en de korte conversatie zich daar beperkte tot "Wa komde gulle hier na doen onnozelaars: het is drie uur en iedereen slaapt hier al lang !!??", EN nadat we hen vervolgens op de hoogte stelden van de situatie, nog de beknopte boodschap "Joenge, gij mankeert echt iet mafketel !!" kregen meegedeeld, keerden we dan maar onverrichterzake terug richting Schoten.

 


In de komende weken herhaalde ik deze stunt nog op regelmatige tijdstippen, al dan niet in het gezelschap van één of meerdere compagnons.
Helaas waren m'n stuurmanskunsten allicht toch nog niet helemaal optimaal,
Getuige het feit dat ik achtereenvolgens:

- De achterdeur er half uit reed omdat ik in paniek (dacht dat de politie me in de smiezen had en me volgde) mijnen bocht te kort nam, en ne container raakte ( die ondingen zijn dan ook steevast ondermaats verlicht hé !!???").

- In het achteruit rijden een jong boompje omver reed nadat ik, wederom in staat van lichte paniek, wou wegmanoeuvreren van het café waar mijnen convoyeur z'n moeder meende te spotten.

- Een ander boompje frontaal had omver gereden omdat....heu....ik da eigenlijk gewoon simpelweg helmaal niet had zien staan.

 


Mijnen SUPERBOMPA kreeg hierdoor telkens nen uitbrander van formaat te verwerken van mijn Moeke, omdat zij hem er van beschuldigde méér dan waarschijnlijk daags voordien een pint teveel gedronken te hebben, waardoor hij deze schade dus telkens zelf wel zou veroorzaakt hebben !!

En dat dan bovendien nog op da lief bazeke willen steken, dat trouwens nog altijd vredig in zijn bedje lag te slapen: een schande van formaat was het, ja !!


......Nu moet u goed beseffen dat ik dit hier zit te schrijven met ne vuurrode kop, en ne fameuze knoop in mijn darmen, ZELFS na al die jaren; ik had immers nen ONGELOFELIJKEN Bompa, en diene mens verdiende da dus allerminst. (Wees gerust; het betreft hier echt geen schrijffout dat ik hun beider roepnaam telkens met een hoofdletter schrijf !)
Zoals eerder al vermeld, kwam de uiteindelijke ontknoping er de avond van de feestmarkt van 1983.

En ook het scenario hiervoor lijkt twijfelachtig misschien, doch is 100% waarheidsgetrouw !

 


Op dat bewuste evenement namelijk, had ik met een kennis besloten om eens enkele dagen van bromfiets te verwisselen.

Om één of andere duistere reden echter kreeg de knaap bij thuiskomst fameus de wind van voren van zijn moeder, met de opdracht zijn brommer sito presto te gaan recupereren.....OM DRIE UUR 'S NACHTS !!???


Omdat mijnen Bompa hen (z'n mama was meegekomen tot bij onze woning) niet kon voorthelpen, want "Dien is met zijn kameraden op stap", vond da mens er niet beter op dan naar de politie te stappen.
Een half uurtje later trommelde twee agenten m'n Bompa aldus voor den 2e keer uit zijn bed, waarop hij hen prompt beloofde "ons Frankske te gaan zoeken", want hij wist wel waar die meestal met zijn kameraden ergens uithingen.

 


Ik probeer me de situatie die daarop volgde, tot op de dag van vandaag nog steeds vruchteloos te visualiseren: dienen braven mens opent zijn garagepoort......om te ontdekken dat den otto gepikt is !!??
Vervolgens haast hij zich terug naar de voordeur; misschien zijn die agenten daar nog, en kon hij nog aangifte doen.
......Wat moet er door die mens zijne kop zijn gegaan toen hij constateerde dat de sterke arm der wet al spoorloos was.....maar hij daarentegen zijnen eigen auto langzaam de straat met gedoofde lichten zag binnen bollen.


Ikzelf weet integendeel nog HÉÉL precies wat er op dat eigenste moment door m'n gedachten flitste......" SHIT "

 

Waar ik het in Godsnaam in mijne kop haalde om de brave ziel vervolgens te begroeten met "Amaï, al zo vroeg wakker", weet ik nog steeds niet, ik steek het dan gemakshalve maar op de zenuwen !?


Om u toch nog maar eens klaar en duidelijk te schetsen wat nen onwaarschijnlijke Bompa ik toch had:

Toen ik van mijn Moeke een (vanzelfsprekend zéér terechte) ellenlange litanie te verwerken kreeg over "hoe ik dat toch in mijne kop haalde ?", en dat ik " den Bompa had laten opdraaien voor mijn stommiteiten", of "waar dat toch naar toe moest met mij; ik zou vast en zeker nog in de goot eindigen".......was het hij die mij in bescherming nam !?

Nog straffer: toen het menske er in volle colére toch nog uitzwierde " da'k er geen idee van had hoe ongelukkig hen wel maakte met al mijn stomme fratsen . " kreeg ze zelfs flink weerwerk van hem : zo hard zijn was volgens hem nergens voor nodig !!??

 


Later kwam het verhaaltje dan ook gewoon als een eerder grappige deugnietenstreek boven water op de familiefeestjes, uiteraard enkel en alleen omdat er geen slachtoffers zijn gevallen (op twee onschuldige boompje te na ).

 


Ik durf het verhaal hier dan ook pas nu volledig weergeven, omdat ik m'n bezorgdheid mijn voorbeeldfunctie als vader door zo'n beruchte verhaaltjes te hypothekeren, ondertussen stilaan af en toe een beetje mag lossen; M'n oudste zoon wordt later dit jaar reeds 24, en heeft het nest ondertussen reeds verlaten, m'n jongste zoontje...tja, da's helaas om héél andere redenen.

 


Twee jaar later is het die zelfde super Bompa die breed lachend aankondigde; "Maakt maar ineens een afspraak om uw rijbewijs te gaan halen. Ik zal u wel leren rijden: uw manoeuvres laten dus toch blijkbaar nog heel wat te wensen over hé !?"

 


Verdomme da was toch nen ongelofelijke topvent ! 

Categorie├źn: Geen

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

3 reacties

Antwoord yolande gilissen
7:38 op 20 januari, 2015 
Zag er naar uit om tijdens mijn pauze met een tasje koffie je verhaal te .lezen want tussendoor even iets lezen vna de Frank is wreed moeilijk :-D Het tasje koffie smaakte beter en naar meer ;-)
Antwoord ★ Owner
10:03 op 20 januari, 2015 
Toppie !! :-)
Antwoord Jack
14:55 op 20 januari, 2015 
Het blijft een schitterend en legendarisch verhaal, vooral uw reactie ' al zo vroeg wakker'