Ditjes En Datjes

Vaak onzinnige, hopelijk soms leuke, bijwijlen emotionele, sporadisch uit het leven gegrepen,
nu en dan geloofwaardige, meestal nutteloze, 
maar steeds met goede intenties geschreven nonsens en epistels

Knappe karakterschets over de muzikale ontwikkeling van een jonge kerel met een tomeloze ambitie om het als drummer te maken in de Jazz-scene.
Omdat the way to the top gegarandeerd blijkt wanneer men geselecteerd wordt door de duivelse mentor Terence Fletcher van het prestigieuze Shaffer Conservatory in New York, onderwerpt hij zich willoos aan 's mans onaardse praktijken.
De kerel z'n methodes doen namelijk onmiddellijk denken aan de scenes met de beruchte drilsergeant uit "Full Metal Jackett" ( 
http://youtu.be/GTQAXX08A-s  ), en dit is niet in het minst te danken aan de VERBLUFFENDE vertolking van J.K.Simmons ('Law And Order', 'Oz'), die hier trouwens MINSTENS zo beangstigend blijkt als z'n alter ego in Stanley Kubricks wereldberoemde oorlogsepos.

  
Deze kerel z'n opleidingsmethode wordt misschien nog het bondigst samengevat in een van de man z'n citaten in de film; "There are no two words in the English language more harmful than 'good job'! " 
Hij is er namelijk ten stelligste van overtuigd dat je alleen het beste uit iemand kan halen, door hen tot op de rand van hun mogelijkheden te drijven.........om ze er dan nog genadeloos een stuk over te duwen.

Omdat de jonge Andrew Neyman (knappe vertolking van Miles Teller ; 'that akward moment', 'Divergent') willens nillens de top wil bereiken, onderwerpt hij zich aan de grillen van deze genadeloze tiran, wat hem af en toe voor moeilijke en hartverscheurende keuzes zal plaatsen.  

De film verveelt geen moment, de acteerprestaties zijn onwaarschijnlijk goed (De film kreeg 5 Oscar nominaties, waaronder één ZÉÉR terechte voor Simmons als "beste mannelijke bijrol"), en de apotheose van de prent is één van de verbluffendste finales die ik ooit zag; kippenvelmoment !!! 

Maar kijkt u toch vooral even naar onderstaande trailer; De sfeer van deze film wordt hier in 2' véél duidelijker weergegeven, dan men op 200 blz. (of méér) ooit zou kunnen beschrijven